Arena Mobil i helikopteret redder liv

 

Helikopterlegene Rune Aalvik og Christopher Bjerkvig ved Luftambulansetjenestens base i Bergen er ikke i tvil: Helikopterlegenes tilgang til Arena Mobil kan være forskjellen på liv og død for pasienten.

Publisert: 02.09.24 Tekst: Oddny J. Johnsen Foto: Rune Stoltz Bertinussen

Neste gang du ser et ambulansehelikopter under utrykning så kan du tenke litt på at gjengen om bord, som er topp trente til å gi livreddende hjelp til sine pasienter, i all hovedsak tvinges til å gjøre sin innsats i «blinde». Til tross for at vi er i 2024, har de fleste luftambulanser fortsatt ikke tilgang på noe informasjon om pasienten. Verken før de rykker ut eller mens de er i helikopteret. 
Helse Bergen har nå testet ut Arena Mobil i Luftambulansetjenesten, med stor suksess.  


Rune Aalvik (2)Helikopterlege Jon-Kenneth Heltne er en av de som nå har fått tilgang til pasientjournalen DIPS Arena via mobiltelefonen. Han kan lese seg opp mens luftambulansen er på vei ut til pasienten, og ønsker å få bruke trådløst tastatur til å dokumentere i journalen via Arena Mobil. Hvis pasienten er stabil, kan han gjøre dette mens de er på vei inn til sykehuset. 

 

Livreddende teknologi 

– Via Arena Mobil kan vi sjekke pasientjournalen mens vi er i lufta underveis til pasienten. Tidligere måtte vi kalle opp lege på sykehuset via AMK, og vente på at vedkommende logget seg inn i pasientjournalen for å gi oss muntlig informasjon. I enkelte tilfeller var dette operativt ikke mulig å få gjennomført, på grunn av tidsbruk og radiokommunikasjonsutfordringer, forteller Christopher Kalhagen Bjerkvig, som er anestesilege og overlege ved Luftambulansen. 


– Ved kjent identitet på pasienten kunne vi også slå opp i DIPS Arena inne på basen før vi rykket ut, men som regel får vi ikke ID på pasienten før vi er i lufta. Uansett, så forsinket begge disse to alternativene oss. Det å nå ha tilgang til sykehusets pasientjournalsystem via mobiltelefonen, er en stor milepæl. Dette øker pasientsikkerheten og kvaliteten på den behandlingen som vi kan gi. Det er ingen tvil om at Arena Mobil bidrar til å redde liv, forklarer anestesilege Rune Aalvik. Han er også medisinsk ansvarlig for Luftambulansen i Bergen.

 

Rune Aalvik og Christoffer Bjerkvig

Når teknologien eksisterer kan vi ikke forsvare at ikke alle legene våre har tilgang til Arena Mobil ut fra pasientsikkerhetshensyn, mener overlege Christopher Kalhagen Bjerkvig og medisinsk ansvarlig Rune Aalvik ved Luftambulansen i Bergen.

Julegave

Mobiltelefonene med appen Arena Mobil ble testet ut av Aalvik og Bjerkvig fra midten av november 2023. Like før jul fikk resten av de i alt åtte legene ved luftambulansen tilgang.


– Sånn sett er tidspunktet for innføring veldig lett å huske, for det å få Arena Mobil opplevdes som en stor julegave, smiler Aalvik. I sin tilbakemelding til Helse Bergen, konkluderer Aalvik og Bjerkvig med at Arena Mobil gir luftambulansetjenesten et bedre beslutningsgrunnlag for sin behandling. I tillegg mener de appen sørger for en mer effektiv forvaltning av luftambulanseressursen, og bidrar til bedre kommunikasjon med pasient og pårørende.


De to legene demonstrerer forskjellen på en tjeneste med og uten Arena Mobil gjennom anonymiserte pasientcaser:
– Ved ett tilfelle ble vi kalt ut til et barn med epileptisk anfall og pustevansker. AMK hadde opplysninger om at barnet hadde vært innlagt flere ganger ved barneklinikken, forteller Aalvik. Helikopteret kunne ikke lande på pasientens adresse, men legen ble satt av og startet standard behandling for epilepsi. Tiltakene fungerte ikke, så helikopterlegen gjorde seg derfor klar til å legge barnet i narkose for å få kontroll på anfall og luftveier. Samtidig kommuniserte han med AMK. Først etter 10 minutter fikk AMK kontakt med barnelege inne på barneklinikken, som etter å ha logget seg inn i journalen kunne opplyse om at standardbehandling ikke fungerer hos denne pasienten – at denne snarere kan gjøre vondt verre. Helikopterlegen fikk råd om videre håndtering med annet medikament, og dermed kontroll på situasjonen. 


Ved neste utrykning til det samme barnet, men med en annen helikopterlege, hadde Arena Mobil blitt tilgjengelig. Helikopterlegen fikk dermed oversikt over behandlingsplan underveis i helikopteret, og hadde denne klar ved ankomst hos pasienten. 


Luftambulansen (1)

 I sin tilbakemelding til Helse Bergen, konkluderer Aalvik og Bjerkvig med at Arena Mobil gir luftambulansetjenesten et bedre beslutningsgrunnlag for sin behandling. 

 

Varierende informasjon

Luftambulansen i Bergen håndterer årlig cirka 1600 henvendelser. Tjenesten utøver spesialisert akuttmedisin og er bemannet med anestesilege, pilot og redningsmann. Cirka to tredjedeler av oppdragene løses ved bruk av helikopter, den siste tredjedelen gjennom utrykning med legebil. 


– Når alarmen går er det svært varierende hvor mye opplysninger vi får om pasientens tilstand, medikamentbruk og tidligere sykehistorie. Slik informasjon er imidlertid avgjørende for hvor godt vi kan løse oppdraget, forklarer helikopterlegene. 
De forteller om et tilfelle hvor de uten tilgang til journalopplysninger, iverksatte gjenopplivning og fraktet en pasient med langt fremskreden kreftsykdom til sykehus. I journalen sto pasienten oppført som HLR minus – at han ikke ønsket gjenoppliving – etter eget og pårørendes ønske. Ved et annet og liknende tilfelle, fikk luftambulansen ved hjelp av Arena Mobil tilgang til journalinformasjon som gjorde at de kunne avbryte en utrykning og være klar for andre oppdrag. I et tredje tilfelle førte tilgangen til journalen via mobil til en betydelig raskere utrykning. 

Vil du vite mer? Meld deg på vårt nyhetsbrev

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

– Arena Mobil er en løsning som fungerer både i utalarmeringsfasen, under utrykning, ved pasientbehandling på skadested og under evakuering. Her får vi tilgang på pasientopplysninger, kritisk informasjon, behandlingsplaner, tidligere sykehistorie, komorbiditet og medikamentbruk, sier Bjerkvig.

Jon-Kenneth Heltne (1)
Helikopterlege Jon-Kenneth Heltne er en av de som nå har fått tilgang til pasientjournalen DIPS Arena via mobiltelefonen. Han kan lese seg opp mens luftambulansen er på vei ut til pasienten, og ønsker å få bruke trådløst tastatur til å dokumentere i journalen via Arena Mobil. Hvis pasienten er stabil, kan han gjøre dette mens de er på vei inn til sykehuset. 

 

Tryggere for alle

– Selvsagt hender det at vi ikke får ID på pasienten vi skal behandle, og gjør da våre tiltak basert på skadesituasjon eller symptomer. Men som regel er identiteten kjent, og det er en stor trygghet både for oss og pasienten at vi nå har journalen med oss i lomma, konstaterer Aalvik. Helikopterlegene er også fornøyde med at de har fått alle sine digitale verktøy på samme telefon, som rent teknisk forvaltes av Helse Vest IKT.
Arena Mobil har gitt helikopterlegene inspirasjon til å forsøke flere teknologiske fremskritt. De ønsker nå å få dokumentere i pasientjournalen via Arena Mobil. Slik kan de effektivisere kommunikasjonen med sykehuset betydelig. 

 

 

 

 

– Vi ønsker sterkt å få bruke Arena Mobil til dokumentasjon. I dag må vi trippel-registrere alt det vi gjør: Vi leverer en papirjournal sammen med muntlig rapport når vi overleverer pasienten på akuttmottaket. Deretter dokumenterer vi både i Labas, som er luftambulansens eget pasientjournalsystem, og i DIPS Arena, forteller Aalvik.


Ofte erfarer de at behandlende lege på sykehuset ikke får lest papiret de har levert i akuttmottaket. Noen ganger scannes ikke dette inn i sykehusjournalen før dagen etter.
Helikopterlegene har på eget initiativ begynt et prøveprosjekt, hvor de dokumenterer direkte i Arena Mobil. Enten gjør de det når de er i helikopteret på vei inn med pasienten, mens de er i akuttmottaket, eller når de er tilbake på basen.
– Slik slipper vi i praksis unna med én registrering, fordi det er enkelt å kopiere det vi har skrevet i Arena Mobil over i Labas. Informasjonen fra oss i helikopteret er dermed tilgjengelig i sykehusets elektroniske pasientjournal i det øyeblikket som sykehuslegen tar over. 


Men det å taste på mobil er knotete, og foreløpig er ikke talegjenkjenningsfunksjonen på plass. For å dokumentere effektivt ønsker helikopterlegene å bruke et eksternt trådløst tastatur, men foreløpig er det ikke lov å bruke et slikt trådløst verktøy i helikopteret. De må søke dispensasjon fra gjeldende regelverk. 
– Akkurat nå bruker vi trådløst tastatur i akuttmottaket eller inne på basen. Begge deler effektiviserer og forbedrer dokumentasjonen vår sammenliknet med i dag, forklarer Aalvik. 


Han påpeker at legene har tid til å dokumentere mens de er i helikopteret, så lenge pasienten er stabil. Luftambulanselegene håper de snart kan få lov til å dokumentere i Arena Mobil via trådløst tastatur, mens de er i luften.

 

Fakta: Arena Mobil i Helse Vest

 

Høsten 2023 gjennomførte Helse Vest utprøving av Arena Mobil for ca 60 sluttbrukere, hvor de fleste var leger.

Våren 2024 fikk ytterligere 140 sluttbrukere tilgang til appen.

Rett før sommerferien inngikk Helse Vest avtale med DIPS om anskaffelse av Arena Mobil.

Bredding til flere brukere vil starte opp i løpet av høsten.

(Kilde: Helse Vest IKT)

Meld deg på vårt nyhetsbrev for mer informasjon